(Reuters) – Başkan Tayyip Erdoğan, sendikalardan ve koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için bir kilitlenmeye karşı baskı altında bulunuyor, ancak Türkiye’nin ekonomide “tekerlekleri dönmeye devam etmesi” ve insanların çalışmaya devam etmesi konusunda ısrar ediyor.Bir cenaze aracı 31 Mart 2020 İstanbul’daki bir mezarlığa kurban edilen bir koronavirüs hastalığı (COVID-19) tabutunu taşımak için morgun önünde duruyor.
Ankara, salgına karşı tüm uluslararası uçuşları, sınırlı yurt içi seyahati, kapalı okulları, barları ve kafeleri, toplu duaları ve spor demirbaşlarını durdurdu.
Ancak yetkililer, Türkiye’deki dava sayısı keskin bir şekilde artmasına rağmen, insanların evde kalmasını emretmedi. Pazartesi günü, Türkiye’nin ilk davasını kaydettirmesinden bu yana üç haftadan kısa bir sürede 10.827’ye ulaştı. Ölüm bilançosu 168’e sıçradı ve daha sıkı tedbirler almak için yeni çağrılar yaptı.
Türkiye, 2018 para krizi tarafından tetiklenen bir durgunluktan çıkarken, ekonomik aktiviteyi durduracak ve bunun yerine gönüllü öz-izolasyon çağrısında bulunan evde kalma düzenini uygulayarak toparlanmayı tehlikeye atmaktan kaçınmayı amaçlıyor.
Önde gelen iki sendika konfederasyonu, acil durum çalışması dışında herkesi durdurmak ve işçileri desteklemek için önlemler alınması yönünde çağrıda bulundu. TURK-İş Başkanı Ergun Atalay yaptığı açıklamada, “Gerekli ve acil durum mal ve hizmetlerinin üretimi hariç tüm çalışmalar en az 15 gün durdurulmalıdır.” Dedi.
Ayrıca pandemi süresince işten çıkarılma yasağı çağrısında bulundu ve iş ve gelir kaybı yaşayan tüm işçilere gelir desteği verilmesi gerektiğini söyledi. DİSK sendikaları konfederasyonu da benzer bir açıklama yaptı.
Türk Tabipler Birliği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ankara’nın pandemiye “yetersiz” yanıtında, sınırların çok uzun süre açık bırakıldığını ve yurt dışından dönen Türklerin çoğuna karantina uygulanmadığını söyleyerek birçok hata olduğunu söyledi.
“Bu aşamada hastalık ülkenin her yerine yayıldı, dolayısıyla bir karantina uygulama fırsatı gitti” dedi.
Günlük 30.000’den fazla testin yapılması ve pozitif testlerin uygun şekilde izole edilmesi gerektiğini söyledi.
Ancak Pazartesi günü yapılan kabine toplantısından sonra Erdoğan, temel mal arzını sürdürmek ve ihracatı desteklemek için üretimin sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
“Türkiye, tüm şartlar ve koşullar altında üretime devam etmesi ve tekerleklerin dönmesini sağlaması gereken bir ülke.”
Ana muhalefetteki CHP partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yaşlılara ve kronik olarak hastalara uygulanan tedbirlerin ülke çapında bir “karantina” ya genişletilmesi gerektiğini söyledi.
“YETERSİZ” YANITI
CHP’nin İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 16 milyonluk nüfusu ile Türkiye’nin en büyük beşte biri olan ülkenin en büyük şehrinde bir kilitlenmenin öneminin altını çizdi.
“Kent nüfusunun% 15’i dışarı çıkarsa bu 2,5 milyon kişidir. Hava iyileştikçe insanlar dışarı çıkacak, ”dedi İmamoğlu Pazartesi günkü röportajda Fox TV’ye verdiği demeçte. “Türkiye için yapmasalar bile İstanbul için bir kilitlenme ilan edilebilir.”
Pazartesi günü Erdoğan, gerekçe için yedi aylık maaşını bağışladığını ve bu çabanın halihazırda 11 milyon dolar kazandığını söyleyerek, ihtiyaç duyanlar için vatandaşlardan bağış toplama kampanyası başlattı.