Yatırım fonu ortak yatırım amaçlı çeşitli enstrümanlarını tanımlamakta kullanılan genel bir isimdir adıdır.
Yalnızca yetki sahibi kurumlar tarafından piyasaya sürülebilen ve tasarruf sahiplerinden toplanan paraların değerlendirilmesi ve yöntemi ile kar getirmesi beklenen varlıklardır. Yatırım fonları düşük risk oranı ile kazanç vadederek yatırımcılar için cazip bir yatırım aracı haline dönüşür. Profesyonel portföy yöneticileri tarafından yönetilmesine dayalı çeşitli bir yatırım aracı haline gelir. Yatırım fonuna dâhil olmak, birçok işlemi aynı anda yürütüp sonrasında bu yatırımları takip etmek zorunda kalmaksızın, aynı anda birden fazla enstrümana yatırım yapılması anlamına gelmektedir.
İşlem yapılabilecek bir çok yatırım fonu vardır Bunlar, Likit fon, Hisse Senedi Fonu, Tahvil ve Bono Fonu, Yabancı Menkul Kıymetler Fonu, Altın Fonu, Kıymetli Madenler Fonu, Sektör Fonu, Grup Fonu, İştirak Fonu, Gayrimenkul Yatırım Fonu, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Borsa Yatırım Fonları, Emeklilik Yatırım Fonları, Karma Fon, Değişken Fon, Korunma Amaçlı Fon, Garantili Fon, Fon Sepeti ve Serbest Yatırım Fonlarıdır.
Yatırımcılar birçok fon içinden hangi fona yatırım yapılacağı konusunda yatırımcılar riskin iyi bir şekilde dağıtılması konusunu dikkate alması gerekir gerekmektedir. Yatırım yapılacak fonu seçerken, yatırım yapılacak fonun amacının, hedeflerini, fonun kapsadığı ürünleri ve risk-getiri seviyesinin oyuncular tarafından net bir şekilde öğrenilmesi gerekir.
Yatırım fonlarında riskler fonun türüne göre değişkenlik gösterebilmektedirler. Her nekadar yatırım fonları en az riskli yatırım aracı kategorisine girse de bazı yatırım fonları yüksek getiri bunun yanında da yüksek götürü riskleri taşımaktadır bu riskler sizin anaparanızda kayıplara yol açabilecek seviyedirler
Yatırım fonları arasında tercih yaparken her zaman yol haritanıza ve sizin oluşturduğunuz risk tablosuna göre yatırımınızı şekillendirin her ne kadar riski az olan bir yatırım aracı olsa’da yatırım fonlarında da zarar etme şansınız her zaman vardır.