(Reuters) – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik ilişkilerini askıya almayı ve Körfez devletinin İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması nedeniyle büyükelçisini geri çekmeyi düşündüğünü söyledi.
Türk dışişleri bakanlığı, tarihin BAE’nin Ortadoğu siyasetinin düzenini yeniden düzenleyen böyle bir anlaşmaya varırken “ikiyüzlü davranışını” asla affetmeyeceğini söyledi.
İsrail ve bir Körfez Arap arasındaki ilki olan ABD’nin aracılık ettiği Yahudi devleti, işgal altındaki Batı Şeria’nın bölgelerini ilhak etmeyi askıya almayı kabul etti. Filistinli liderler, bunu davalarına “sırtından bir bıçak” olarak kınadılar.
“Filistin’e karşı hamle, ezilebilecek bir adım değil. Şimdi Filistin büyükelçiliğini ya kapatıyor ya da geri çekiyor. Aynı şey artık bizim için de geçerli ”diyen Erdoğan, dışişleri bakanına emirler verdiğini de sözlerine ekledi.
Cuma namazının ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Ona Abu Dabi liderliğiyle diplomatik bağları askıya alma veya büyükelçimizi geri çekme yönünde bir adım atabileceğimizi söyledim” dedi.
Dışişleri Bakanlığı daha önce Filistinlilerin BAE’nin davalarına ihanet ettiği anlaşmayı reddetmekte haklı olduklarını söylemişti.
“Bölge halklarının tarihi ve vicdanı bu ikiyüzlü davranışı unutmayacak ve asla affetmeyecek” dedi. “BAE’nin tek taraflı bir eylemle Arap Ligi tarafından geliştirilen (2002) Arap Barış Planı’nı ortadan kaldırmaya çalışması son derece endişe verici.”
Türkiye’nin İsrail ile diplomatik ve ticari bağları var, ancak ilişkiler yıllardır gergin. 2010 yılında İsrail komandoları, Filistin İslamcı hareketi Hamas tarafından yönetilen Gazze Şeridi’ndeki ablukayı aşmaya çalışan 10 Türk aktivisti öldürdü.
Anlaşma, BAE’yi 1979’da Mısır ve 1994’te Ürdün’den sonra İsrail ile tam ilişkiler kuran üçüncü Arap ülkesi yapıyor.