BM, saldırıyla birlikte Suriye yardımını artırmak için Türkiye ile görüştü

(Reuters) – Birleşmiş Milletler, kuzeybatı Suriye’ye sınır ötesi yardım akışlarını artırmak ve inkübatördeki bebekler gibi acil tıbbi yardıma muhtaç olanların, bombardıman yaklaştıkça daha fazla tahliyeye izin vermek için Türkiye ile görüşmelerde bulunuyor.

Suriye’nin kuzeybatısındaki Türk sınırı ile ilerleyen Suriye hükümet güçleri arasında üç milyondan fazla insan sıkıştı ve bu isyancı son büyük İdlib eyaletinin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor.

BM’nin Suriye krizinin bölgesel insani koordinatör yardımcısı Mark Cutts, mücadelenin artık “çadırlarda ve geçici barınaklarda yaşayan bir milyondan fazla kişinin yaşadığı bölgeye tehlikeli bir şekilde yaklaştığını” söyledi.

Cutts gazetecilere verdiği demeçte, “Türk yetkililerle Türkiye’den kuzeybatı Suriye’ye sınırdan yardım geçiş kapasitesini artırma yolları hakkında konuşuyoruz” dedi.

Günde yaklaşık 50 kamyon iki yetkili Türk sınır kapısından daha büyük olan Bab el-Hawa’yı geçiyor ve BM insani yardım kuruluşu OCHA bunu 100’e çıkarmak istiyor.

“Yardım akıyor, büyük bir yardım operasyonu var, ama gerçek şu ki, bu yeterli değil. En acil yiyecek rasyonları, çadırlar, battaniyeler ve kış eşyaları için insanların ihtiyaçlarını zar zor karşılayamıyoruz ”dedi.

Cutts, Reuters ile sınırın yakınındaki Sarmada çocuk hastanesindeki bir tıp çalışanından, bazıları inkübatörlerde ve yoğun bakım ünitelerinde dahil olmak üzere yaklaşık 80 bebek ve bebeğin tahliye edilip edilmeyeceği konusunda tavsiye isteyen bir mesaj paylaştı.

“Bombardıman bu bölgeye yaklaştıkça, personelin çoğu hastaneyi boşaltmak zorunda olduklarını hissetti ama … bu bebekleri ve bebekleri tahliye edecek hiçbir yer yoktu” dedi.

TÜRKİYE’DE TEDAVİ

Cutts, Türkiye’nin tedavi için bazı “insani yardım davalarının” gönderilmesine izin verdiğini ve daha fazlası için düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi.

OCHA, 77 tıbbi tesisin 1 Aralık’tan bu yana kuzeybatı Suriye’deki faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığını söyledi. Cutts, geçen hafta bir deponun yağmalandığını doğruladı ve son zamanlarda başka bir deponun bombalandığını söyledi.

Ocak ayında BM Güvenlik Konseyi sınır ötesi yardım operasyonunun Türkiye’den devam etmesine izin verdi, ancak Rusya ve Çin’in muhalefeti nedeniyle Irak ve Ürdün’den geçiş noktalarını kapattı.

Cutts, bu sınır ötesi yardımın Haziran ayından sonra devam etmesi konusunda “son derece endişeli” olduğunu söyledi.

Türkiye halihazırda 3.7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. Daha fazla dayanamayacağını ve sınır boyunca onları yeniden yerleştirmek için “güvenli bir bölge” yaratmayı umduğunu, ancak şiddetin yeniden başlamasının bu planı tehlikeye attığını söylüyor.

Mevcut yerinden olma dalgası, Aralık ayından bu yana yaklaşık bir milyon insanın kökünden sökülmesiyle Suriye’nin dokuz yıllık çatışmasının en kötüsüdür. Yarısından fazlası çocuk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir