Fed yabancı merkez bankalarına “dolar musluklarını” açtı

(BLOOMBERG) – Seul’den Oslo’ya kadar merkez bankaları Fed’in yakın zamanda genişlettiği Döviz swap hattı imkanlarından yararlanıyor. Bununla birlikte swap imkanının en büyük kullanıcıları hala Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası (AMB).

New York Fed’in Perşembe günkü verilerine göre küresel merkez bankaları Fed’in döviz swap hatları üzerinden 26 Mart ile 2 Nisan arasında toplam 177 milyar dolar aldı.

Dolar fonlama piyasalarında koronavirüs salgınının tetiklediği son çalkantının ardından Fed, Euro Bölgesi, Japonya, İngiltere, İsviçre ve Kanada merkez bankaları ile daha önce haftalık bazda gerçekleştirdiği yedi günlük operasyonlarının sıklığını artırarak günlük bazda yapıyor.

Aynı zamanda Fed hatlar üzerinde uygulanan faizleri düşürürken, daha uzun bir vade ekledi. Sonradan diğer dokuz merkez bankasını da swap hatlarına ekledi.

Mevcut swap hatlarının üzerine bu hafta, finansal piyasalarının aksamadan çalışmasını sağlamak için yabancı merkez bankaları için geçici bir repo imkanı açtığını açıkladı. Halihazırda var olan swap hatlarından ayrı olan program katılımcıların geçici olarak dolar karşısında ABD Doları takas etmesine imkan verecek.

Döviz swap hatlarının miktarı 2 Nisan itibarıyla netleşmiş pozisyon olarak 396 milyar dolar oldu. Söz konusu miktara dahil olmayan son transferler, Fed’in en son veri açıkladığı 25 Mart tarihindeki 206 milyar doların üzerinde.

Şu ana kadar swap imkanını kullanan merkez bankaları Japonya, Euro Bölgesi, İngiltere, İsviçre, Norveç, Danimarka, Avustralya, Meksika, Güney Kore, Singapur. İmkanı bulunan ancak kullanmayanlar ise İsveç, Yeni Zelanda, Brezilya ve Kanada.

Netleşmiş rakamlara göre en büyük kullanıcı 188 milyar dolar ile BoJ. Ardından 142 milyar dolar ile AMB ve sonrasında 38 milyar dolar ile BoE geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir