spk logo

Rüçhan Hakkı Nedir?

Bir şirketin mevcut pay sahiplerinin, şirketin Bedelli Sermaye artırımı yapılması durumunda oluşacak olan yeni payları öncelikli olarak satın alma hakkı ‘’rüçhan hakkı’’ olarak tanımlanır.

Hisse senetlerinin Sermaye Piyasası Kurulu kaydına alınması

Madde 12- Bankanın halka açık ortaklık olması veya rüçhan haklarının kullanılmasından sonra kalan payların halka arzedilecek olması halinde, yönetim kurulları sermaye artırımı ve buna ilişkin hisse senetlerinin kurul kaydına alınmasını teminen Sermaye Piyasası Kuruluna başvurur. Bankanın başvurusunu müteakiben, Kurum tarafından Sermaye Piyasası Kuruluna sözkonusu hisse senetlerinin kayda alınmasını teminen yapılan bildirim üzerine hisse senetleri kayda alınır. Bu madde uyarınca istenilecek belge ve bilgilerle, izahname ve sirkülerlere ilişkin Sermaye Piyasası Kurulu, bu Yönetmelik hükümleri dikkate alınmak kaydıyla düzenleme yapmaya yetkilidir.      

Olağanüstü genel kurul kararının tescil ve ilanı

Madde 13- Olağanüstü genel kurul kararının sermaye artırımı dışındaki kısmı toplantıyı izleyen üç iş günü içinde bankanın başvurusu üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı veya İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerine müracaat aranmaksızın tescil ve ilan olunur. Olağanüstü genel kurul kararının sermaye artırımına ilişkin kısmı aynı sürede ilan olunur. Sermaye artırımının tescili, bu Yönetmelik hükümlerine göre gerçekleşecek nihai miktar üzerinden yapılır.

Rüçhan hakkı kullanımının usul, esas ve süre koşulları

Madde 14- Rüçhan hakkının kullanılmasına ilişkin ilan, sermayenin artırılmasına ilişkin olağanüstü genel kurul kararının alınmasını takip eden üç iş günü içinde  yurt çapında yayın yapan en az bir gazetede ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilerek duyurulmak suretiyle yapılır. Rüçhan haklarının kullanılmasına ilişkin ilan, bankanın başvurusu üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerine müracaat aranmaksızın yapılır.

Banka yönetim kurulları ilan metnini olağanüstü genel kurul toplantısını takip eden iş günü içinde Kuruma gönderirler. Teslim tarihinden itibaren bir iş günü içinde Kurumca düzeltme veya değişiklik yapılması istenmeyen ilan metinleri aynen, Kurumca düzeltme ve değişiklik yapılması istenen metinler gerekli değişiklikler yapılarak yayımlanır.

(Ek ikinci cümle fıkra: RG: 12/6/2002-24783) Sermaye artırımına katılmak isteyen ortaklar, ilanın yayımından itibaren on beş gün içinde rüçhan haklarını kullanırlar.Bu hakkın kullanım süresi, bitiş tarihinin resmi tatile rastlaması halinde, izleyen iş günü akşamı sona erer.

İlanda, rüçhan hakkının kullanım süresi, rüçhan hakkı oranı, her payın nominal değeri, rüçhan hakkının nominal değer üzerinden kullanılacağı, pay bedelinin ilgili bankada açılacak özel hesaba nakden ödeneceği, başvuru ve ödeme yerleri ile rüçhan hakkının hisse senedi veya rüçhan hakkı kuponundan hangisinin ibrazı suretiyle kullandırılacağı hususları yer alır. Rüçhan hakkının kupon ibrazı suretiyle kullandırılacak olması halinde kupon numarası ilanda gösterilir.

Halka açık bankalarda veya rüçhan haklarının kullanılmasından sonra kalan payların halka arzedilecek olması halinde, rüçhan hakkının kullanımına ilişkin sürenin ilk beş gününde banka yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak elinde bulunduran ortakların, bedelleri rüçhan hakkının kullanımına ilişkin süre içinde nakden ödenmek üzere, yapılacak sermaye artırımına katılmalarına ilişkin taahhütleri toplanır. Beşinci günün sonunda banka yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak elinde bulunduran ortaklarca yapılan toplam taahhüt miktarı, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasınca ilan olunur.

Rüçhan hakkını kullanacak ortaklar, on beş günlük süre içinde pay bedellerinin tamamını yönetim kurulunca belirlenecek özel hesaba yatırarak sermaye artırımına katılabilir veya buna ilişkin kuponlarını devredebilirler.

Hisse senetlerinin satışı veya halka arzı

Madde 15- Halka açık bankalarda veya rüçhan haklarının kullanılmasından sonra kalan payların halka arzedilecek olması halinde,genel kuruldan alınan yetkiye istinaden yönetim kurulları, kalan hisseleri beş iş günü içinde halka arz eder. Bu hisselerin satışına ilişkin ilan, yurt çapında yayım yapan en az bir gazetede ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüklerine müracaat aranmaksızın Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yapılır.

İlanda, halka arz olunan hisse miktarı, her payın nominal değeri, başvuru şekli ve yeri, ödeme yeri, ödemenin nakden yapılacağı ve senetlerin hangi süre içinde teslim edileceği hususları gösterilir.

Halka açık olmayan bankalarda, yönetim kurulu rüçhan hakkının kullanılmasından sonra kalan payların halka arz teşkil etmeyecek şekilde üçüncü şahıslara  satılmasına karar verebilir. Bu halde pay bedellerinin, üçüncü şahıslar tarafından rüçhan hakkının kullanılmasına ilişkin sürenin sonundan itibaren beş iş günü içinde ilgili bankada açılacak hesaba nakden ödenmesi zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir